Krótko o ciekawym zjawisku kulinarnym – kuchnia molekularna

Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częściej pada słowo „fusion”, czy też sous-vide. Z pewnością do popularności takiego stylu gotowania…Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częściej pada słowo „fusion”, czy też sous-vide. Z pewnością do popularności takiego stylu gotowania przyczynił się Wojciech Amaro.

Jako jedyny w Polsce kucharz, uhonorowany prestiżową gwiazdką Michelin, prowadzi restaurację z taką kuchnią właśnie. Mamy tam łososia w wosku, mamy sous-vide, syfony, mamy różne dziwne sposoby przyrządzania potraw. Jest to niesamowicie fascynujące, szkoda tylko… że nie da się tego odtworzyć w domu.

Sama maszyna do sous-vide to wydatek kilku tysięcy złotych. Jednak dla chcącego nic trudnego – można uzyskać efekt sous-vide w domowych warunkach, bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy!

Cały sekret to „gotowanie” w niskiej temperaturze, próżniowo zamkniętych składników, przez długo czas. Ale o tym jaki jest sposób na domowe sous-vide, napiszę w kolejnym poście. sałatki i surówki
Warto rzucić okiem także na przepisy na sałatki
surówki przepisy – to całkiem niezłe
Na temat przepisy na sałatki to też niezłe źródło
Wpis inspirowany jest również

Dodaj komentarz